TEXT OCH MUSIK Matteus Blad
PÅ SCENEN Matteus Blad
LÄNGD 70 minuter

Matteus Blad bjuder in till en intim och tankeväckande föreställning om människovärdets påstådda okränkbarhet.


Det tystade barnet handlar om människor som anses vara en belastning - de osynliga, förbisedda, uträknade - och ett litet, nyfiket barn, som vill fortsätta fråga oss, vem som egentligen bestämmer vårt mänskliga värde?


Genom vackra, nyskrivna visor som vävs samman med monologer, tar Det tystade barnet den lilla, osynliga människan i försvar.

Det tystade barnet hade urpremiär den 25 augusti 2022, på Musiikkiteatteri Kapsäkki i Helsingfors. Föreställningen var på turné i Finland hösten 2022 och i Sverige våren 2023. Visorna från föreställningen finns utgivna som album, samt som diktsamling.


Projektet producerades med stöd av Centret för konstfrämjande, Svenska Kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Understödsstiftelsen för Arbetets Vänner Huvudföreningen rf, Sällskapet Visans Vänner, Otto A. Malms donationsfond, samt Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse.

"... I en tät, mörk, förtrollande föreställning borrar han sig in genom vårt skyddande pansar och visar vad det är att stå utanför, inte ses, inte räknas. ... I musiken och tolkningen kan jag höra intryck av Bellman, Jacques Brel, Birger Sjöberg och Victor Jara. På scenen står, sitter, ligger, talar, sjunger, ropar en ensam svartklädd man som byter röst mellan ”vi” – de som har jobb, personnummer och bankkonto, och ”barnet” med sina troskyldiga frågor, och den osynlige utstötte som dignar under bördan av skulder, utanförskap, krossade drömmar och förspillda möjligheter. ... För den som vågar möta världen som den är erbjuder Det tystade barnet en unik, konstnärligt fullödig upplevelse. Många av sångerna i hans föreställning är blivande klassiker som kommer att återfinnas på andra artisters repertoar." VN

Tidigare föreställningar


Musiikkiteatteri Kapsäkki, Helsingfors

Rigårdsnäs, Porkala
Ritz, Vasa

Brahegården, Kristinestad

Gamla 123, Borgå

Vallmogård, Grankulla

TryckeriTeatern, Karis

Stadshuset, Hangö

Alandica, Mariehamn

Åbo Svenska Teater, Åbo

Sprakateatern, Uppsala

Göteborgs Dramatiska Teater, Göteborg

Kulturhuset Teamus, Malmö

Teater Bråddgatan 34, Norrköping

Palladium, Växjö

Ö2 scenkonst, Stockholm

Stockholms Stadsmission, Stockholm